Mit nem lehet majd megírni Perl-ben?

Mit nem lehet majd megírni Perl-ben?

By jerry
Lightning talk
Language:

You can find more information on the speaker's site:


A „verseny” addig marad szabad a szoftverfejlesztok között, ameddig nem sérülnek egyes nagyvállalatok érdekei. Maga az a tény, hogy ezek a nagyvállalatok immáron jogi eszközök alkalmazására kényszerülnek, számomra azt bizonyítja, hogy a szabadszoftverek – így a Perl, amely gyakran "ragasztó nyelv" is – igenis komoly szerepet töltenek be, és infrastrukturális szinten gyakorlatilag verhetetlenné váltak. A szabadalom egy olyan jogi eszköz, amely definíciószeruen a versenytársak kizárására szolgál. A szerzoi joggal ellentétben, amely semmibe nem kerül, a szabadalmak nem érhetok el és nem fizethetok meg minden Perl fejleszto számára.
Volt tehát egy kísérlet a szoftverszabadalmi direktíva bevezetésére, ám az a nyáron elvetélt az Európai Parlamentben. Okulván a nyilvános vita okozta hátrányokból, egyes nagyvállalatok, az Európai Tanács és a szabadalmi hivatalok nevében az Európai Bizottságon keresztül egy újabb, immáron csendes kísérletet tesznek a közösségi szabadalom tanácsi szabályozásával, a nyilvánosság teljes kizárásával. Sokan alábecsülik lehetoségeiket, és nem hisznek abban, hogy befolyásolhatnak politikai döntéseket, foleg nem EU-szinten. Ám már kiderült, hogy ez nem így van: igenis van befolyásunk.
Az eloadásom célja tehát, hogy nyilvánosságra hozzam, hogy a Perl és a többi szabad szoftvert milyen fenyegetésnek van kitéve…


The Hungarian Perl Workshop is organized by
Hungarian Perl Mongers.