Tiltsák be a Perl-t!

Tiltsák be a Perl-t!

By Peter Verhas
Date: Saturday, 22 October 2005 16:55
Duration: 20 minutes
Language:


Az eloadás azt mondja el, hogy miért nem szabad kis, közepes, illetve nagy projekteknél a Perl nyelvet használni. Minden más esetben persze lehet. De ezeknél az eseteknél valami más megoldást kell választani, tipikusan Java-t.

A Java sokkal jobb választás mindenki számára. (A Java csak egy a lehetséges választások közül, bárki behelyettesítheti kedvenc nyelvét, persze a Perl kivételével.)

A felhasználónak/megrendelonek azért, mert tudhatja olyan rendszert használ, amelyik széles körben elterjedt platformra épül, sokmillió rendszer épül fel Java-ban, és így nem kell szembenéznie azzal a veszéllyel, hogy amikor kiderül, hogy a rendszer az üzleti céljait nem teljesíti akkor a személyes felelossége felmerülne: o szabvány megoldást választott. Hogy az azzal készült rendszer rossz lett? Az nem az o hibája.

Ti pedig képesek lennétek Perl-t használni? Normálisan muködo rendszert készíteni pár nap alatt? Esetleg ha közben, már a muködo rendszert látva kiderül, hogy valami egy kicsit másképp kell, akkor módosítani pár nap alatt? Kinek jó ez?

A programozónak is jó, hiszen iszonyat mennyiségu metodológiát, eszközt, paradigmát, objektum orientáltságot, alkalmazás szervert lehet felvonultatni, ezen kívül létezik mindenféle megszerezheto certificate. Így a megrendelo sokkal kevésbé lát bele a tényleges munkába, nem okvetetlenkedik, nem kritizálja meg, hogy miért kell egy közepes feladatra is egy chief architekt, egy infrastructure designer, egy database designer, valamint ha már ennyi senior expert van a csapatban akkor tíz programozó, és hogy valaki ezt összefogja egy projekt manager.

Ti pedig képesek lennétek Perl-t használni? Megcsinálni ugyanazt a projektet fele ido alatt három okos programozóval? És a többi tíz családjával mi lesz? Éhen hal?

A hardvergyártónak is jó, hiszen...

Nem mondom el, hogy miért. A 13 fos Java teammnek sem mondanám el, úgysem értenék és vitatkoznának velem. Itt egész más okból nem mondom el.

Ti pedig képesek lennétek Perl-t használni? Csak gondoljatok bele: ha mindenki Perl-t használna, és apró, gyors programokkal lenne megoldva a feladatok zöme, akkor nem tudnának a hardvergyártók nagy tömegben eladni irdatlan teljesítményu gépeket. Ha pedig csak kevés gyors gépet adnak el, akkor ezek a gépek nagyon drágák lennének. Akkor min játszanánk a Doom-ot? (Tetszoleges kedvenc játék behelyettesítheto, kivéve a Perl-t.)

A szoftvergyártó cégnek is jó, hiszen fillérekért lehet alkalmazni foiskoláról frissen kikerült Java-t alapszinten tudó kódgyártókat. Ha pedig okosodtak egy kicsit, akkor vagy olcsó chief architekt lesz belolük, vagy ha rájönnek arra, hogy mennyit érnek, és elkezdenek magasabb fizetést követelni, akkor utcára kerülnek, és jön helyettük új, friss diplomás. Legfeljebb megtanulnak Perl-ben programozni.

Ti pedig képesek lennétek Perl-t használni? Végetek van! Már ott elrontottátok, amikor megtanultátok a Perl-t! Tagadjátok le, hogy ismertek ilyen nyelvet! Nem fog sikerülni, de legalább próbáljátok meg! A szoftvergyártó cégtulajdonos, menedzser nem fog felvenni benneteket, még ha megtanultátok is a Java-t! Csak zurt okoz, ha a chief architekt-en kívül más is érti, hogy hogyan muködik az egész rendszer. Az meg aztán mindennek a teteje, ha egy programozó annyira átlátja a rendszer felépítését, hogy kiderül, hogy a chief architekt viszont nem. Még a végén egy egyszeru, logikus, átlátható rendszer születne, amit másik szállító is tudna módosítani, o pedig elveszít egy vevot.

Összegezve: NEM SZABAD PERL-t HASZNÁLNI! Tönkreteszi az informatikát! Tönkreteszi a világot! Tiltsák be a Perl-t!


The Hungarian Perl Workshop is organized by
Hungarian Perl Mongers.